dilluns, 14 de juny del 2010

Ràdio Vaticana i la llei de llibertat religiosa

Tots els indicis senyalen que la revisió de la llei orgànica de llibertat religiosa s’ha empantanat amb forces derivades de tercer grau no resoltes. Dóna la impressió que hi ha un abans i un després desprès del viatge del president del Govern a Roma per entrevistar-se amb Benet XVI. A la sortida de l’encontre tot semblava indicar que la iniciativa legislativa de la nova llei de llibertat religiosa s’alentia força. La prioritat de la crisi econòmica omplia l’agenda política i la sortida de la crisi exigia la màxima concentració. Els diaris ABC i El Periódico, anaven més enllà i afirmava amb contundència que la llei quedava fora de les prioritats polítiques immediates. Tot es traslladava pràcticament passat l’estiu del 2011 en el cas més favorable. Això era el dissabte.

Ahir diumenge, un altre diari, El País, desvetllava un dels secrets millors guardats d’aquesta legislatura: el contingut de l’avantprojecte de llei de llibertat religiosa. Aquesta notícia sembla contradir l’anterior. Si la voluntat política era refredar la iniciativa legislativa, ¿a què venia la filtració de l’esborrany de treball de la llei?, ¿a qui afavoria aquesta iniciativa?. No crec que sigui al president del Govern. Però, per si de cas, Ràdio Vaticana, amb gran capacitat de reacció, sense la prudència que l’ocasió exigia, ha senyalat al propi president Zapatero com el gran beneficiari d’aquesta operació. La seva línia argumental és simple: Zapatero es protegeix generant un conflicte ideològic.

Però, ¿i si Ràdio Vaticana ha fet una anàlisi incorrecte?.¿Què guanya el president Zapatero en generar un conflicte dos dies després d’haver creat unes expectatives en sentit contrari davant del propi Benet XVI?, ¿per què obrir noves tensions de forma tan gratuïta amb l’Església catòlica?, ¿per què crear una situació que afecta a la pròpia credibilitat del President de govern?. Masses preguntes que apunten a una mateixa resposta: el beneficiat de la filtració no és el president Zapatero, sinó un altre nivell de govern preocupat en demostrar, a tall d’inventari, que la feina s’ha fet. En aquest cas, s’ha considerat que la millor manera de mostrar que s’ha treballat és filtrar els continguts de la llei a un diari sensible al debat sobre la laïcitat. Amb això es demostra que es dóna acompliment el compromís parlamentari de tenir un esborrany a finals de juny, tot i que ara l’oportunitat política aconselli refredar la tramitació legislativa i, per si de cas, es donen pistes per reobrir el debat de la laïcitat de les institucions públiques inquietant a un sector de classe política sensible a aquestes qüestions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada