dimarts, 26 de gener del 2010

França prohibeix la burka i niqab en els serveis públics

Després de sis mesos de treball i 200 audiències la comissió del Parlament francès creada per decidir sobre l’ús del vel integral per les dones musulmanes ha presentat les seves conclusions avui dimarts. Es tracta d’un document que conté una sèrie de propostes no legislatives. La discussió ha estat complexa i l’acord no ha estat satisfactori. Alguns diputats critiquen la vinculació del debat amb les iniciatives governamentals d’enfortir la identitat nacional francesa.

N’ s’ha acceptat la proposta inicial de prohibir l’ús del vel en qualsevol espai públic. Com alternativa es proposa prohibir el seu l’ús en els serveis públics. Durant aquest temps de debat parlamentari alguns membres de la comunitat musulmana, entre els quals hi ha alguns importants imams, s’han pronunciat públicament contra l’ús la burka i el niqab. Els parlamentaris francesos reconeixen que han hagut d’entomar aquesta qüestió per l’augment de les pressions salafistes sobre la comunitat musulmana.

Les principals propostes d’aquest document són:

1. Adoptar una resolució de condemna contra el vel integral per considerar-lo contrari als valors de la República.

2. Proposar una llei que prohibeixi utilitzar els serveis (govern, hospitals, escoles, transports públics ...) amb la cara tapada. En concret, s'obligarà a les persones afectades mostrar la cara tant a l’entrada dels serveis públics com durant el temps que estiguin a l’interior de les dependències públiques. De no fer-ho, es proposa que no puguin percebre cap prestació del servei públic. En l’informe es refusa fer una llei que prohibeixi l’ús del vel integral en els espais públics.

3. Es proposa una llei per garantir la protecció de les dones víctimes de la coacció i preparar als funcionaris públics perquè puguin afrontar aquestes situacions

4. Es proposen una sèrie d’actuacions de mediació vers les dones que porten vel i el seu entorn a fi de comprendre millor el valor de la laïcitat.

5. Es proposa reactivar l'Observatori de la Laïcitat creat el 2007 per Jacques Chirac.

6. Sol·licitar al Grup Interministerial de vigilància i lluita contra el sectarisme que identifiquin els eventuals comportaments sectaris en els entorns de les dones que porten el vel integral.

7. Modificar la norma del Codi d'Entrada i d’Estrangeria i Asil (CESEDA), per tal de poder negar el permís de residència a les persones que usin el vel integral.

8. Es podrà negar la ciutadania francesa a les dones que portin el vel integral i als seus cònjuges.

Es bo saber com ha evolucionat el debat a França perquè estar preparats. Ara, que ningú s’animi aquí a introduir un debat que encara no tenim. La situació de la comunitat musulmana al nostre país no és la de França, ni la societat està immersa en un debat identitari com els nostres veïns. Que la proximitat electoral no enterboleixi la ment d’alguns experts en estratègies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada