dissabte, 9 de gener del 2010

Budisme V- Corrents, tradicions i escoles del budisme


El budisme després de Buda emprengué un camí molt divers. Poc a poc anaren apareixent diverses escoles que acabaren dividint-se en noves branques budistes. Per això actualment existeixen moltes escoles budistes, algunes d’elles amb pocs punts en comú. La inexistència d’uns textos canònics que recollissin el pensament de Buda afavorí aquesta diversitat doctrinal. L’any 250 abans de Crist s’escriví el cànon Pāli o Tripitaka a fi de substituir la primitiva transmissió oral del pensament de Buda. Per altra part, Buda deixà molts aspectes de la vida sense abordar, per això han estat els deixebles posteriors els que han anat interpretant com havien de comportar-se els budistes. Aquesta feblesa doctrinal del budisme, junt amb la seva expansió en altres contexts culturals diferents als de la India, provocà l’aparició d’algunes síntesis entre els principis budistes i les creences d’algunes de les religions dels països on el budisme s’expandia.

A partir de l’any 200 abans de Crist es es consoliden dues grans corrents budistes: el Budisme del Sur o budisme hinayana i el Budisme de l'Est o budisme mahāyāna. En el segle III després de Crist dins de la corrent mahayana, per influència del tantrisme hindú, apareix una nova corrent anomenada Budisme del Nord o Tàntric anomenat budisme vajrayā coneguda també com budisme tibetà. Aquestes són les grans corrents entorn de les quals s’estructurà posteriorment el budisme. Cada una d’aquests corrents dóna origen a diferents tradicions i de cada una d’aquests tradicions sorgeixen escoles o llinatges.
A Catalunya es troben les següents corrensts , tradicions i llinatges:

La corrent Hinayana té la tradició Vipassana.
La corrent Mahayana té la tradició Zen dins la qual hi ha el llinatge del Zen jalonés escola Taisen Deshimaru, el llinatge Zen coreà escola Kwam Um i el llinatge Zen vietnamita escola Thich Nhat Hanh. També hi ha la tradició Terra Pura amb l’escola Buddha’s Light International Association i la tradició Soka Gakkai amb els llinatges dels Centres Soka Gakkai.
La corrent Vajrayana té la tradició Nyingma amb el Llinatge Ripa i el llinatge Dujom Tersar; la la tradició Sakya amb l’escola del Monestir de Sakya Tashi Ling; té la tradició Kagyu amb el llinatge de la Fundació Rokpa; la tradició Gelugpa amb el llinatge del Centre Budista Nagarjuna; la tradició Nova Tradició amb el llinatge del Centre Mahakaruna i la té la tradició Kadampa

1 comentari:

  1. Hola Jordi, em dic Susanna i desde fa poc temps vaig coneixer l'Organització laica Budista Soka Gakkai, sé que tenen la seu a Barcelona però fan horaris que per mi són dificils d'anar-hi, jo visc a Vic però no trovo persones que pertanyin a aquesta associació per tal de compartir coneixements, no sé on trovar-los, em podries donar un cop de mà, coneixes l'organització?gracies!!!

    ResponElimina