dimarts, 12 de gener del 2010

Al–ilāh

L’Islam, com a religió, no és monolític; ni tampoc ho són els islamistes. De la mateixa manera que Alà es pot descriure amb múltiples noms, l’Islam és una religió polifònica. Alà, nom àrab emprat per designar a la divinitat, etimològicament és un terme molt significatiu: prové del mot “al–ilāh” que vol dir l’únic Déu. El valor semàntic del terme apropa els àrabs, siguin musulmans, cristians o jueus. Tots anomenen el seu Déu com Alà. L’experiència creient dels primers musulmans, davant del politeisme del seu temps, fou reconèixer que l’Alà primitiu identificat com Déu suprem d’altres déus, a l’estil del Zeus grec o del Júpiter romà, era l’únic Déu. Només existia un Déu i era únic “al–ilāh”.

Per parlar de Déu la teologia islàmica ha fet servir múltiples expressions. Segons el codi Al-Bujārī, hi han 99 noms que descriuen les qualitats d’Alà. Aquests atributs de Déu només són aproximacions humanes i com a tals són limitades alhora de descriure la seva incommensurabilitat. El llenguatge humà és limitat quan vol qualificar a Déu. El que importa no és la qualificació del Déu abstracte, sinó l’experiència vital del creient davant de l’absolut de Déu.

L’experiència personal de Mahoma sobre el sentit de la divinitat tingué una gran repercussió en l’estructura política i social de la península aràbiga. L’orientació monoteista de l’Islam introduïda per Mahoma ajudà a unificar políticament les tribus àrabs. El procés d’unificació d’aquestes tribus havia estat aturat per les enormes resistències d’alguns clans tribals. Ni el cristianisme, ni el judaisme presents en aquells moments entre alguns àrabs aportaven prous fonaments ideològics per desencallar el procés d’unificació. Fou Mahoma qui, amb la seva reformulació del monoteisme dins de la cultura àrab, aportà els continguts ideològics per vertebrar, en torn al fet religiós, el procés d’unitat de les tribus àrabs. El monoteisme proposat per Mahoma apropava les persones i superava les divisions tribals. Per això, des de el seu començament, Mahoma fou tingut com un profeta religiós i un dirigent polític. Funcions que exercí fins a la seva mort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada