divendres, 27 de novembre del 2009

Molt bona festa de l’Aid al Kabir

Avui els catalans musulmans inicien les celebracions de la festa del xai (Aid al Kabir ) coneguda també com Aid al Adha o festa del sacrifici. Es celebra a la fi del pelegrinatge a la Meca, (Hajj). Es una de les dues grans festes musulmanes. En aquesta diada els musulmans commemoren el sacrifici d’un xai per part d’Abraham, després que Déu observés la seva fidelitat en estar disposat a sacrificar el seu fill Ismael, (Ismaïl) tal com recull l’Alcorà. La costum musulmana és rememorar aquest fet sacrificant un xai en família i menjar-lo tots plegats. En el cas que alguna família per problemes econòmics no pogués adquirir el xai, els seus veïns assumeixen aquesta despesa. Ningú es pot quedar sense menjar el xai. És una intensa festa religiosa i de gran esperit de fraternitat.

Un dels problemes que ha comportat la celebració d’aquesta festa a Catalunya és l’existència d’una legislació que regula el sacrifici d’animals. Aquesta situació ha fet que la comunitat musulmana catalana, la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments establissin uns protocols d’actuació per tal de garantir el compliment de la legislació sanitària i respectar les normes religioses alhora de sacrificar els xais. Gràcies al consens establert entorn a aquesta qüestió els catalans musulmans poden avui celebrar correctament aquesta festa amb respecte als seus preceptes religiosos.

Pels propers anys caldria donar, des de les administracions, algun pas més per tal dignificar millor aquesta celebració. Cal trobar en les ciutats i pobles uns espais de referència estables on els musulmans, en el cas que es vulguin aplegar per fer junts la pregària d’inici de la festa, ho puguin fer amb comoditat i amb un grau de recolliment que respectés el seu dret a l’exercici de la llibertat religiosa. Cedir equipaments públics està bé, però cal equilibrar també aquest gest amb la capacitat d’oferir un espai càlid que preservi dignament la intimitat de les persones que estan pregant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada