dijous, 12 de novembre del 2009

Església Adventista del Setè Dia – I



L’Església Adventista del Setè Dia, denominada popularment com adventista, sorgí a partir de les corrents mil·lerites aparegudes a mitjans del segle XIX per influència de les doctrines del predicar baptista nord-americà William Miller. Aquest predicador creia fermament amb la imminència d’un segon retorn de Jesús per establir el Regne de Déu. Els seus partidaris, anomenats milleristes, afirmaven que es podia predir amb exactitud la data del retorn de Jesús. Aquesta manera de pensar influí en molts grups cristians que, en el seu temps, donaren origen a les tradicions adventistes que estan a la base de les esglésies Adventista del Setè Dia; de Jesucrist dels Sants del Darrer Dia; i dels Testimonis de Jehovà.

Alguns d’aquests grups mil·lerites, relativament dispersos territorialment tot i que eren especialment nombrosos a la costa atlàntica dels Estats Units, s’anaren aglutinant fins que James S. White, la seva dona Ellen G. White, Joseph Bates i John.N. Andrews aconseguiren unificar-los l’any 1863 per constituir formalment l’Església Adventista del Setè Dia als Estats Units. El nom d’aquesta església prové del ferm convenciment del imminent retorn de Jesús i pel fet que consideressin que el dia de descans pels cristians i el moment de celebrar el culte és el període de temps comprés entre la posta de sol del divendres i la del dissabte. La doctrina adventista s’inscriu dins de la perspectiva cristiana, tot i que, per la particularitat d’alguns del seus principis fa que no siguin considerats, ni ells ho reclamen, partícips de la tradició protestant. El moviment protestant no considera a l’Església Adventista del Setè Dia com una família de denominació protestant.

Un dels eixos bàsics de la creença adventista és la proximitat de la segona vinguda de Jesucrist. Aquesta serà visible en tot el món i anirà precedida per un temps d’angoixa durant el qual els justos seran perseguits i un anticrist exhibirà un gran poder. Creuen també amb el do de la profecia. El nucli de les creences adventistes provenen de les profecies adventistes revelades per William Miller. Malgrat que nos es complís cap de les seves profecies, alguns dels seus seguidors formularen de nou les seves tesis i construïren la doctrina bàsica de l’Església Adventista del Setè Dia. Els adventistes accentuen el principi protestant de que tots els creients són sacerdots; guiats per aquesta idea fomenten que els seus fidels estudiïn la Bíblia per tal de descobrir la veritat guiats per l’Esperit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada