dijous, 2 d’abril del 2009

Protestantisme V

Luterans

L’església luterana té al seu origen a la Reforma del segle XVI i es considera l'hereva del pensament central de Martí Luter. Si bé les esglésies luteranes provenen de l’esperit de la Reforma, i participen plenament dels seus trets doctrinals bàsics, tenen algunes característiques que les diferencien d’altres esglésies evangèliques. Creuen que el perdó de les persones arriba a través de la Paraula de Déu, del bateig i de la commemoració del Sant Sopar. Són partidaris del bateig d’infants i creuen que els pecats personals són perdonats en el Sant Sopar per la comunió amb el pa i el vi que representen el cos i la sang de Jesús. Els luterans creuen en la confessió dels pecats.

No són partidaris de practicar una religió sense masses prohibicions. Confien que les persones, sota el guiatge de la Paraula bíblica i de l’Esperit Sant, saben emprar les coses adequadament sense caure en l’abús o el pecat. La Bíblia és la base del culte luterà. No obstant, en els seus oficis religiosos la litúrgia té una gran pes. En les seves celebracions dominicals es canten himnes, es proclama la paraula de Déu i un cop al mes es commemora el Sant Sopar. Tenen també una escola dominical d'aprofundiment de la lectura bíblica. Donen molta importància a la formació religiosa dels adolescents per rebre el sagrament de la confirmació. El calendari litúrgic luterà segueix les estacions del calendari cristià: Advent, Epifania, Quaresma, etc...

Les esglésies luteranes adopten diferents formes organitzatives. El luteranisme a Catalunya es consolidà a Barcelona entorn de la colònia alemanya. És una església que fa tot el culte en alemany. Els pastors poden ser tant homes com dones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada