dilluns, 16 de març del 2009

L'Islam europeu una mica més a prop

Durant els dies 14 i 15 s’ha celebrat a Fès (Marroc) un col·loqui internacional sobre la integració de l’Islam en l’entorn europeu. S’han abordat diverses qüestions relacionades a l’encaix dels principis islàmics a l’ordenament jurídic dels països europeus o com abordar la presència i visibilitat de la religió musulmana en les societat europees.

Aquests han estat els temes bàsics de l’agenda de discussió d’aquest col·loqui organitzat per el Consell de la Comunitat Marroquina a l’Estranger. Diversos dirigents d’aquestes comunitats, polítics, juristes i experts han coincidit en assenyalar que la presència de l’Islam a Europa és una realitat inqüestionable. Es calcula que a Europa deu haver-hi entorn de 10 milions de persones que es consideren musulmans. L’Islam, junt amb altres religions i creences, està contribuint a definir un nou perfil de la realitat europea. Tothom a coincidit a indicar que aquesta situació és un enriquiment per la mateixa cultura europea i pel propi Islam. L’alcalde de Strasbourg, per exemple, ha proposat dialogar amb una actitud oberta per tal que cada una de les creences puguin incorporar aspectes de les altres. De manera particular, els participants han manifestat que l’Islam a Europa ha de saber incorporar aquells aspectes de la cultura europea que permetin evolucionar cap el que es denomina l’Islam europeu, que no és el mateix que l’Islam a Europa. L’Islam europeu serà, ben segur, diferent al viscut en els països anomenats islàmics. En part, perquè els musulmans europeus han de repensar la seva experiència creient en un context d’uns estats laics, amb una societat fortament secularitzada i amb una important pluralitat religiosa.

La majoria d’intervencions dels assistents al col·loqui constataren que per avançar en la direcció anterior cal promoure l’aparició de líders capaços d’assumir aquesta responsabilitat de transformació de la comunitat musulmana. Calen persones preparades en els principis de l’Islam i, al mateix temps, amb capacitat de dialogar amb els valors bàsics de la societat europea. Els poders públics han de contribuir a crear les condicions perquè sorgeixen aquests líders i desenvolupin el seu paper. Una de les condicions exigides pel bon èxit d’aquest procés és que es faci amb transparència, amb democràcia i participació de la comunitats musulmana, i amb el seu compromís..

Aquest post és una petita crònica d'urgència a la tornada d'aquest col·loqui. A Fès s’ha continuat avançant cap a la consolidació del projecte de l’Islam europeu. Per la rellevància d’aquesta qüestió, en propers post, procuraré resumir alguns dels aspectes més rellavants d’aquest col·loqui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada