dijous, 26 de març del 2009

Josep Obiols, pintor de Montserrat

Fresc de Josep Obiols a la sagristia de Montserrat

El passat 25 de març s’ha inaugurat al museu de Montserrat l’exposició “Josep Obiols, pintor de Montserrat”. La mostra inclou un centenar d'obres entre dibuixos originals, esbossos, carbons i maquetes, com la del cambril de la Mare de Déu de la basílica de Montserrat. Gràcies a les fotografies dels frescos originals del monestir es pot apreciar de prop la bellesa del treball colorista de Josep Obiols.

L’Abadia de Montserrat ha volgut recordar l'empremta deixada per Josep Obiols. El Pare Abat ha destacat que Obiols va saber comprendre i interpretar la dimensió espiritual i la renovació litúrgica del Montserrat del seu temps. L’Abat Escarré i al tres monjos tingueren la visió, dins de la seva voluntat de renovació monàstica, d’unir la transformació litúrgica amb un art nou que donava suport decidit a aquest procés de canvi. Gràcies a l’obra d’Obiols el monestir de Montserrat té avui unes pintures que transmeten serenitat i bellesa. Un privilegi visual que té cada dia la comunitat monàstica.

L'eurodiputat Raimon Obiols, fill del pintor, ha senyalat que el seu pare va poder traslladar a Montserrat la seva admiració per la pintura mural del Renaixement. El mural és una puntura de risc perquè no admet els pentimenti, les correccions. Josep Obiols, segons el seu fill, posà el seu art al servei d’un país i es comprometé a pintar i dibuixar l’imaginari que el manté viu com a poble. Per això, Obiols és un pintor amb una important obra cívica. Josep Obiols transmetia sempre un missatge amb la seva pintura.

El pare Josep C. Laplana, director del Museu de Montserrat, senyalà que el pintor Josep Obiols, junt amb altres artistes, gaudiren de l’oasis que fou Montserrat durant els anys 40 i 50. Foren anys en el quals la sensibilitat monàstica i artística s’uniren per fer de Montserrat un focus de fe i civisme. Clarà, Rebull, Monjo i Obiols, juntament amb l’arquitecte Folguera dirigiren aquest compromís de Montserrat amb la transformació del país. Gràcies a aquesta herència Montserrat pot seguir decididament avançant cap al futur defensant la seva identitat.

Us recomano aquesta exposició. És una plaer estètic i un goig viure la transcendència que tenen aquestes pintures. Una nova felicitació pel Museu de Montserrat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada