dimarts, 3 de febrer del 2009

Avui arriba el cardenal Bertone,

Avui arriba el cardenal Bertone a Madrid. Pel que sembla serà una visita que modificarà les relacions entre l’Església catòlica i l’Estat espanyol. Però encara són conjetures. La fina diplomàcia Vaticana, pròpia d’un corredor de fons, ha preparat al detall aquesta visita. El cardenal Bertone ve acompanyat pel cardenal Cañizares. Aquests dos cardenals són els únics que estaran presents en les entrevistes més polítiques d’aquesta visita. On estarà el cardenal Rouco?. En principi no hi serà present. La seva absència resulta significativa. Se sap que mentre el cardenal Bertone intentava establir ponts amb el govern espanyol, tant pels aspectes interns com per les gestions a l’Amèrica Llatina, el cardenal Rouco organitzava un family day el 30 de desembre del 2007 que incomodà notablement a la Secretaria d’Estat i posà en perill les gestions de la diplomàcia espanyola a Cuba i altres països llatinoamericans on la Santa Seu estava obrint ponts. A partir d’aquests moments el cardenal Rouco resultà una persona a mantenir a una certa distància. La bel·ligerància política de Rouco, la incontinència verbal de la COPE han molestat profundament. A més, al Vaticà són conscients de que l’episcopat espanyol està escindit per la meitat entre els partidaris del cardenal Rouco i els seus crítics. La seva elecció com a president de la Conferència Episcopal i l’elecció del Secretari General evidenciaren la profunditat d’aquesta divisió. Aquesta divisió no és bona i, tot i que l'agenda política immediata pot recomposar una unitat de l'episcopat. El posicionament episcopal davant la modificació de la llei de l'avortament pot provocar aquesta nova unitat. Es té consciència de que és una unitat circumstancial i fràgil. Molt efímera.

El cardenal Rouco és conscient del discret paper que se li ha reservat en l’agenda de la visita del cardenal Bertone. Els gestos del seu d’enuig són ben eloqüents. Ha procurat rebaixar l’interès per aquesta visita. Intentà fer un senzill xeflis després de la conferència programa pel dijous al matí. Només la prudent intervenció de la nunciatura reconvertí la petita recepció a la seu de la Conferència Episcopal en un dinar formal i ben organitzat a la Nunciatura. El cardenal Rouco tampoc s’ha esmerçat, com president de la Conferència Episcopal, per assegurar que els bisbes facin un buit a les seves agendes per anar a escolar al cardenal Bertone. S’ha avisat als bisbes tard i amb poca claredat. Més aviat donava la impressió que el cardenal Rouco no s’implicava massa en l’èxit d’aquesta visita. Com tampoc ha posat en marxa la maquinària comunicativa de la seva diòcesi per donar èmfasi l’estada del cardenal Bertone a Madrid. En paral·lel, les pàgines web properes al cardenal Rouco no deixen d’insistir que no hi ha cap fissura entre ell i el cardenal Bertone. De tal manera que, si algú creia que el Secretari d’Estat ve a llegir-li la cartilla al cardenal de Madrid era un error. Al contrari, diuen, el Secretari d’Estat ve a confirmar la línia seguida pel cardenal Rouco.

Ja poden dir el que vulguin, però a l’acabar la seva visita a Madrid el cardenal Bertone agafarà l’avió cap a Roma acompanyat del cardenal Cañizares. Mentrestant el cardenal Rouco es quedarà a Madrid.

2 comentaris:

  1. Docs el periodista Enríc Juliana deia fa dos dies en La Vanguardia que Bertone venía a estirar-li les orelles a Rouco. L'Enric Juliana en el seu misticisme catalanista ja veia a Bertone com a un "mesies" alliberador català.

    ResponElimina
  2. Fa dos dies vaig fer un comentari sobre Rouco i Bertone a la Vanguardia en plà irónic, te'l passo: -----Pues seguro que muchos piensan que Bertone le dirá a Ruoco: "oye tú, no "impongas" haciendo manifestaciones y celebrando misas masivas en las plazas madrileñas, que la Iglesia cuando se muestra espavilada en realidad "impone" muchísimo, deja todo esto y muéstrate más dócil a la voz del Gobierno y la Iglesia serà más evangélica"----

    ResponElimina